Gesprekskaarten voor het onbesprokene

Logo van Gesprekskaarten voor het onbesprokene

Ziekte heeft impact op jullie leven en op het leven van je naasten. Contact is dan lastiger dan verwacht. In de laatste levensfase kunnen er onverwachte emoties, moeilijke vragen en tegenstrijdige gevoelens naar boven komen die niet makkelijk bespreekbaar zijn. Gesprekskaarten voor het onbesprokene bieden ondersteuning om het gesprek aan te gaan, waardoor lastige onderwerpen bespreekbaar worden.


Inhoud

De kaartenset ‘Gesprekskaarten voor het onbesprokene’ zit in een mooi houten doosje en bevat 131 gesprekskaarten die zijn verdeeld in 5 thema’s:

 1. Jullie identiteit
 2. De levensloop
 3. Ziekte zonder herstel
 4. Afscheidnemen
 5. Vanaf de dood en verder

Elk thema bevat kaarten met vragen die het gesprek kunnen starten.

 • Houten kistje - Gesprekskaarten voor het onbesprokene

Hoe kunnen de kaarten gebruikt worden?

Een van de kaarten is het begin van jullie gesprek. Neem rustig de tijd om door de kaarten van de verschillende thema’s te gaan.

 1. Pak een kaart die je aanspreekt
 2. Lees de vraag hardop voor
 3. Leg de kaart op tafel zodat iedereen de vraag kan lezen
 4. Geef elkaar de ruimte om over de vragen te spreken.

Achtergrond

Tijdens mijn 45 jaar ervaring als psychosociaal therapeut, bemerkte ik dat het lastig was voor de patiënt en diens naaste(n) om de juiste vragen aan elkaar te stellen. Het onbesprokene bespreekbaar te maken. De juiste woorden te vinden. Dit bracht mij op het idee om gesprekskaarten met vragen over het onbesprokene te maken met een aantal thema’s die in de laatste levensfase naar voren komen en die voor veel mensen een rol spelen.

Het gebruik van de kaarten maakt bewust waar je staat. Observerend naar het eigen gevoel en zelfreflexie. De gesprekskaarten bieden de mogelijkheid tot interactie middels een vraag te kunnen stellen aan de ander.

Theorieën

Aan deze kaarten liggen twee theorieën ten grondslag:

 • Ars Moriendi model
 • Emotionally Focussed Therapy (EFT)

De structuur is gebaseerd op het Ars Moriendi model “de kunst van het sterven”. Dit model beschrijft vijf thema’s die besproken kunnen worden in de laatste levensfase om innerlijke ruimte te creëren. Vragen vanuit dit model snijden onderwerpen aan rondom autonomie, lijden, afscheid, schuld en levensovertuiging.

De methode van Emotionally Focussed Therapy helpt om het contact en de emotionele verbondenheid tussen de zieke met belangrijke anderen te verbeteren en te herstellen, zodat je je weer veilig voelt bij de ander. Vragen vanuit deze methode zijn erop gericht om het gevoel bespreekbaar te maken, te ontdekken welke belemmeringen je ervaart en bewust(er) te worden van de kracht in het contact met de ander.

Bestellen

De kaartenset ‘Gesprekskaarten voor het onbesprokene’ kost €49,50 (exclusief €7,65 verzendkosten). De levertijd is 2-3 werkdagen na ontvangst van de betaling.